4 symptomen van een vitamine D tekort

Jouw lichaam heeft verschillende vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom letten veel mensen op de vitamines in hun voeding. Toch betekent dit niet dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die kampen met een vitamine D tekort. Benieuwd of jij hier ook mee te maken hebt? Je kunt een tekort aan vitamine D herkennen aan de volgende 4 symptomen. 

1. Vermoeidheid

Wanneer jij je vermoeid voelt, denk je waarschijnlijk niet direct aan een vitamine D tekort. Toch kun jij je moe en lusteloos voelen wanneer jouw lichaam te weinig van deze vitamines binnenkrijgt. Heb je een laag energieniveau? Dan kan dit eveneens duiden op een tekort aan vitamine D.

2. Pijnlijke spieren en/of gewrichten

Wie denkt dat vermoeidheid het enige symptoom is van een tekort aan vitamine D heeft het mis. Als jouw lichaam onvoldoende van deze vitamines binnenkrijgt, kan dit namelk ook resulteren in pijnlijke spieren en/of gewrichten. Heb je last van trillende spieren of schiet de kramp er regelmatig in? Dit zijn eveneens symptomen van een tekort aan vitamine D.

3. Angstaanvallen

Heb je de laatste tijd onverklaarbare angstaanvallen? Dan kan het maar zo zijn dat er sprake is van een tekort aan vitamine D. Mensen die te weinig van deze vitamines binnenkrijgen, kunnen namelijk een angst ontwikkelen voor van alles en nog wat. Wanneer je dit vitaminetekort aanvult, is de kans groot dat angstaanvallen verleden tijd zijn.

4. Bloedend tandvlees

Je verwacht het misschien niet direct, maar bloedend tandvlees kan ook een symptoom zijn van een tekort aan vitamine D. Tandvlees gaat uiteraard niet uit zichzelf bloeden, maar dit kan wel gebeuren tijdens het tandenpoetsen. Gebeurt dit de laatste tijd ineens onverklaarbaar vaak? Onderzoek dan of er sprake is van een tekort aan vitamine D.

Hoe toon je een vitamine D tekort aan?

De bovenstaande klachten kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine D, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Reden genoeg om uit te zoeken of jouw klachten het gevolg zijn van een vitamine D tekort. Dit kun je slechts op één manier aantonen, namelijk met een bloedonderzoek.

Zo zorg je voor voldoende vitamine D

Vitamine D zit onder meer in visolie, eieren, haring, makreel, sardientjes, zalm en avocado. Toch is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Wanneer jouw huid wordt blootgesteld aan de zon, maakt deze vitamine D aan. Wie in de lente, zomer en herfst handen en gezicht een kwartier tot half uur blootstelt aan de zon, maakt in principe voldoende vitamine D aan. Is er nog steeds sprake van een tekort? Dan kun je de producten eten die we eerder noemden. Als je hier niet van houdt, bieden voedingssupplementen uitkomst. Je kunt onder meer vitamine D tabletten kopen, maar ook voor capsules of druppels kiezen.