Beweeg jij wel genoeg?

Heb jij een zittend beroep? Gefeliciteerd, hiermee behoor je namelijk tot de meerderheid van werkend Nederland. Of dat echt een felicitatie waard is, valt overigens nog te bezien. Zittend werk verrichten betekent namelijk in veel gevallen te weinig beweging krijgen. Waar je met staand werk vaak gemakkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid beweging per week komt, zonder dat je daar extra moeite voor hoeft te doen, is dat met zittend werk anders. Dan zal je echt op moeten letten, en momenten vrij moeten maken om bewust te gaan bewegen. Alhoewel… Door een paar dagelijkse activiteiten nét wat anders aan te pakken, kom je vaak ook al een heel eind.

Hoeveel moet je eigenlijk bewegen?

Tot op een aantal tientallen jaren geleden was te weinig bewegen eigenlijk helemaal geen issue. Veel meer mensen hadden toen nog werk waarin regelmatig werd bewogen. Fysiek werk, maar ook tijdens het werken op kantoor kwam men vaak veel meer de stoel uit. Waar we nu een collega een mailtje of een berichtje sturen, was dat vroeger een heel ander verhaal. In de periode voor het internet was het vaak het makkelijkst om even op te staan en naar de collega in kwestie toe te lopen. Ongemerkt zat je daardoor een stuk minder uren aaneengesloten op je stoel.

Tegenwoordig zijn er steeds minder dingen waarvoor we hoeven op te staan. Zowel tijdens het werk als wanneer we thuis zijn, kunnen we het overgrote deel van de dingen gewoon zittend in onze stoel doen. Lekker, maar tegelijk ook een beetje gevaarlijk. Tel je het op bij het feit dat we steeds vaker de auto pakken, en minder vaak wandelen of fietsen, dan kun je concluderen dat we veel te weinig bewegen. Aanbevolen wordt om per week minimaal 150 minuten matig tot intensief te bewegen, waarbij je hartslag in ieder geval iets stijgt.

Hoe kom je aan die beweging?

Met twee of drie keer per week naar de sportschool gaan of een andere sport beoefenen kom je aan de beweging die je nodig hebt. Maar ook zonder echt te sporten kun je eraan komen. Flink stofzuigen telt bijvoorbeeld ook mee, net als dingen als ramen zemen. Maar ook wandelen is een goede optie. Afvallen met wandelen is zelfs heel populair, en gemakkelijker dan je denkt.

Door wat vaker de auto te laten staan, en wandelend op pad te gaan, kom je snel aan een stuk meer beweging per dag dan nu het geval is. Ga bijvoorbeeld ook eens een stuk lopen in je pauze, dan krijg je tijdens je werkdag meteen lekker veel frisse lucht binnen; ook goed voor je concentratie. Alhoewel beweging niet alleen nodig is om op gewicht te blijven of komen, is het wel een belangrijke factor. Afvallen zonder dieet kun je vaak best makkelijk doen, door simpelweg een beetje op je beweging te letten. Breng je meer beweging in je leven, dan wordt de kans op overgewicht kleiner, en blijf je zonder naar de sportschool te gaan toch op het gewenste gewicht. En dat terwijl het je nauwelijks extra tijd kost!