De vijf beste lampen voor de woonkamer

Je woonkamer verlichten. Een leuk klusje, want je kunt er veel creativiteit in kwijt, maar ook best lastig. Lampen moeten tenslotte zowel functioneel zijn, en ervoor zorgen dat je genoeg kunt zien, als ook sfeervol. Hoe kies je deze lampen op een goede manier uit? Wat zijn de vijf beste lampen voor de woonkamer?

De vloerlamp: een functioneel accent

Laten we beginnen met een echte klassieker die je in veel woonkamers tegenkomt: de vloerlamp. Ideaal omdat je hem makkelijk kunt verplaatsen als je je interieur toch weer een beetje verandert. Bovendien kan hij vaak op verschillende manieren gebruikt worden. Richt hem op het plafond, en de hele kamer wordt er een beetje door verlicht. Richt hem naar beneden, en hij is ideaal om een beetje bij te schijnen als je aan het lezen bent. Functioneel, maar door het warme licht dat de lamp kan geven ook echte een aanvulling qua sfeer.

Een hanglamp: verspreidt lekker veel licht

In de meeste woonkamers vind je een lamp aan het plafond. Dat is natuurlijk niet voor niets het geval! De hanglamp of plafondlamp zit vaak aangesloten op het centrale lichtknopje, als dat aanwezig is, en geeft genoeg licht om de hele kamer in ieder geval goed genoeg te verlichten om iets te kunnen zien. Hanglampen hangen vaak boven tafels, eettafels of salontafels, en zorgen dat deze goed verlicht zijn. Ze hebben wel een reputatie als het gaat om het stoten van je hoofd, dus let goed op en hang ze op een hoogte waarbij dat niet zo snel kan gebeuren.

LED-lampen: de mogelijkheden zijn eindeloos

In steeds meer kamers vind je ook veel LED verlichting. Dat kan op allerlei manieren. Als armatuur in bestaande lampen, bijvoorbeeld die op de vloer of aan het plafond. Maar ook als losse spotjes, strips of tafellampen zie je ze vaak terug. Fijn aan LED-lampen is dat zij minder energie gebruiken en vaak makkelijk in te stellen zijn; feller of zwakker, warmer of killer of zelfs gekleurd licht, vaak kun je het allemaal tevoorschijn toveren. Handig, want zo kun je ze echt overal plaatsen.

De tafellamp: om hoekjes te verlichten

Een tafellamp geeft meestal niet veel licht, maar is wel perfect om kleine hoekjes wat beter uit te laten komen, zeker als zij anders een beetje dreigen weg te vallen. Kleine extraatjes, vooral voor de accenten, en daardoor onmisbaar.

Een mooie kroonluchter voor de sfeer

De laatste lamp die zeker genoeg moet worden, is de kroonluchter. Zeker wanneer je een wat ruimere woonkamer hebt, is dit een geweldige lamp, zelfs als je hem nooit aan zou zetten. Kies voor een lekker opvallend exemplaar, en je hebt geen andere blikvanger meer nodig. Toegegeven, hij past niet in ieder interieur, en zeker van het klassieke, grote model met veel bling moet je een liefhebber zijn, maar sfeer, dat gaat hij zeker geven!