Hoe goed ben jij verzekerd tegen medische kosten?

Weet jij hoe goed je verzekerd bent tegen medische kosten? Weet je of je een rekening kan verwachten na een bezoekje aan de huisarts? Kun je een afspraak maken bij een fysiotherapeut zonder daar hierna een rekening voor te krijgen? Kun je kiezen voor ieder ziekenhuis dat je wilt, en betaalt je verzekering de rekening? En de tandarts, kun je daar terecht zonder zelf voor de kosten op te draaien? Veel mensen weten niet of nauwelijks wat hun verzekeraar wel en niet vergoedt als het om medische kosten gaat. En dat kan soms tot vervelende verrassingen leiden.

Sommige kosten worden voor iedereen vergoed

Om te begrijpen welke kosten je wel en niet vergoed krijgt, moet je eigenlijk eerst weten hoe ons zorgverzekeringsstelsel in elkaar zit. In Nederland is namelijk iedereen verplicht om zich te verzekeren voor zorgkosten. De verzekering die je daarvoor verplicht moet afsluiten bij een verzekeraar naar keuze heet de basisverzekering. De dekking hiervan wordt door de overheid bepaald, en is dus per verzekeraar gelijk. Wel kunnen er verschillende soorten polissen en voorwaarden zijn, waardoor de prijzen onderling wat kunnen verschillen. Bij sommige verzekeraars ben je volledig vrij om je eigen zorgverleners te kiezen, waarvoor je een wat hogere premie betaalt. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan kies je een verzekeraar die met een beperkt aantal behandelaars een contract heeft afgesloten, wat je keuzevrijheid kleiner maakt.

Wat altijd gedekt wordt door het basispakket is een bezoekje aan de huisarts. Hier kun je dus altijd terecht zonder vervolgens een rekening te verwachten. Ook ziekenhuisbezoekjes en andere elementaire zorg wordt vergoed, maar vaak geldt hiervoor wel een eigen bijdrage. Daardoor kun je dus voor zorg waar je wél voor verzekerd bent toch een rekening ontvangen.

Hoe zit het met de overige kosten?

Wat de dekking van de basisverzekering is, valt vrij makkelijk op te zoeken. Anders wordt het als je je ook tegen de zorgkosten die niet in dit pakket zitten hebt laten verzekeren. Deze aanvullende pakketten zijn geen verplichte zorgverzekering, maar zijn vaak wel aan te raden. Wist je bijvoorbeeld dat tandartskosten voor volwassenen niet in het verplichte basispakket zitten? Wil je na een bezoekje aan de tandarts dus geen rekening ontvangen, doe je er goed aan hier een losse verzekering voor af te sluiten.

Ook veel andere medische kosten, zoals een bezoekje aan de fysiotherapeut, kun je alleen vergoed krijgen uit een aanvullende verzekering. Maar let wel goed op! Wat je vergoed krijgt, bepaalt een verzekeraar zelf. De ene aanvullende verzekering is dus de andere niet. Daarom doe je er goed aan om regelmatig je polis te bekijken, zodat je goed op de hoogte bent van wat je wel en niet vergoed krijgt. Dat voorkomt onverwachte rekeningen.