Er komt een nieuw broertje of zusje!

Als ouder ben je je bewust van iedere ontwikkeling: de eerste positieve zwangerschapstest tot je groeiende buik. Voor jouw kindje is het krijgen van een broertje of zusje een stuk abstracter en lastig te snappen. Hoe zorg je er dan voor dat je jouw kindje optimaal voorbereidt op de komst van een nieuw broertje of zusje?

Het juiste moment

Hoewel jij al maanden op de hoogte bent van de gezinsuitbreiding, is het handig om te wachten met het vertellen aan je kindje totdat je een maand of zes zwanger bent. Rond de 20 tot 24 weken is jouw groeiende buik duidelijk zichtbaar en kun je goed uitleggen aan je kindje dat er een baby in je buik zit. Aangezien jonge kinderen weinig tijdsbesef hebben, snappen ze nog niet dat enkele maanden wachten erg lang duurt. Dit kan ervoor zorgen dat ze continue in spanning zitten, omdat ze elk moment een broertje of zusje krijgen.

Bewust aandacht geven

Hoe maak je duidelijk dat de baby in de buik van mama voor veel verandering gaat zorgen in het gezin? Door er al vroeg bewust aandacht aan te geven. Lees iedere avond voor uit boekjes over gezinsuitbreiding. Neem je kindje mee naar de gynaecoloog om te laten zien wat er in je buik gebeurt.

Pak veranderingen rustig aan

Een nieuw gezinslid betekent verandering. Voor je kind(eren) is dit vaak moeilijk te bevatten, want wat komt deze indringer opeens hier doen? Neem daarom de tijd om stap voor stap veranderingen door te voeren in het leven van je oudste kind(eren).

Ga samen de babyspullen van zolder halen. Begin met simpele dingen als de knuffeltjes en oude kleertjes van je huidige kindje. Vertel dat er een nieuw kindje komt die deze kleren aan kan doen. Ga vervolgens samen naar de (nieuwe) babykamer en ga samen shoppen voor nieuwe meubeltjes. Door je kind overal bij te betrekken, wordt het zich bewuster van de verandering die op komst is.

Zwangerschapsaankondiging

Kinderen voelen heel goed aan dat er spanning in de lucht hangt, door ze mee te nemen in de voorbereiding en de aankondiging, zorg je ervoor dat ze zich meer betrokken voelen. Laat ze een cadeautje geven aan opa of oma om te vertellen dat er een broertje of zusje komt. Of laat ze het vertellen op een fimpje. Zo voelen ze zich een belangrijk onderdeel van de verandering.

Geboortekaartje

Je kindje kan ook een ere rol vervullen op het geboortekaartje van jullie jongste spruit. Zo heb je prachtige geboortekaartjes waarbij de grote broer of zus de baby welkom heet. Je kunt hiervoor standaard ontwerpen kiezen, maar je kunt zelf ook je creativiteit gebruiken en je eigen geboortekaartje ontwerpen. Je kunt hiervoor verschillende sites gebruiken, zoals blijkaartje.nl, zij hebben 1000 afbeeldingen beschikbaar om zelf jouw ideale geboortekaartje samen te stellen.