Hoe zal het Internet zich in de toekomst in Nederland ontwikkelen?

Het Internet is een netwerk van computer servers en clients die met elkaar verbonden zijn door middel van communicatienetwerken. Het Internet is ontstaan in de jaren 60 van de twintigste eeuw als onderdeel van het Amerikaanse militaire programma ARPANET. In eerste instantie was het alleen bedoeld voor militaire applicaties, maar al snel werd het ook voor wetenschappelijke en academische doeleinden gebruikt. In de jaren 80 en 90 werd het Internet voor het eerst gebruikt door bedrijven en overheidsorganisaties. In de jaren 90 werd het Internet voor het eerst toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Sindsdien is het Internet steeds meer gebruikt en heeft het een aanzienlijke impact gehad op onze maatschappij.
Internet in Nederland
In Nederland is het Internet eerst toegankelijk gemaakt in 1993. In die tijd waren er slechts een beperkt aantal aanbieders en was de bandbreedte beperkt. In de loop der jaren is het aantal aanbieders toegenomen en is de bandbreedte steeds verder toegenomen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten aansluitingen mogelijk, zoals ADSL, Kabel (Ziggo) en glasvezel. Ook is er steeds meer keuze uit abonnementen en is het mogelijk om te besparen door te internetten via een mobiele telefoon.
De toekomst van het Internet in Nederland lijkt rooskleurig. Steeds meer mensen gebruiken het Internet en de bandbreedte wordt steeds verder vergroot. Ook zijn er steeds meer toepassingen mogelijk, zoals het streamen van video's en het streamen van muziek en games. Het is waarschijnlijk dat het Internet in de toekomst nog meer zal worden gebruikt en dat er steeds meer toepassingen mogelijk zullen zijn. Eigenlijk zijn er al een hele hoop dingen die werken op internet. Denk bijvoorbeeld aan je slimme meter, de ondergrondse container bij jou in de buurt en sommige auto's. Het internet of things zal in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven.
Wat zijn de verschillende soorten verbindingen en welke snelheden horen daarbij?
- ADSL: Dit was ooit de meest gebruikte verbinding in Nederland. De maximumsnelheid is 200Mbit/s download en 10Mbit/s upload.
- Kabel (Ziggo): Een verbinding via de kabel. De maximumsnelheid is 1000Mbit/s download en 100Mbit/s upload.
- Glasvezel: Een verbinding via glasvezel. De maximumsnelheid is 1Gbit/s download en 1Gbit/s upload.
- 3G: Een mobiele telefoonverbinding. De maximumsnelheid is 42Mbit/s download en 5.76Mbit/s upload.
- 4G: Een mobiele telefoonverbinding. De maximumsnelheid is 300Mbit/s download en 75Mbit/s upload.
- 5G: Een mobiele telefoonverbinding. De maximumsnelheid is 1Gbit/s download en 500Mbit/s upload.
Oké ik hoor je zeggen 5G… wat houdt dat in en is het schadelijk?
5G is de nieuwste generatie mobiele telefoonverbindingen. De maximumsnelheid is 1Gbit/s download en 500Mbit/s upload. 5G is nog niet overal beschikbaar in Nederland, maar in de toekomst zal dit wel veranderen. 5G is niet schadelijk. Het zit namelijk op een andere golflengte waardoor de bandbreedte groter is waardoor je hogere snelheden kan bereiken. Het is zelfs zo dat ze al bezig zijn met de ontwikkeling van 6G.
Zoals je hebt kunnen zien is het internet in Nederland de afgelopen jaren steeds beter geworden. De toekomst ziet er interessant uit en er zullen steeds meer toepassingen mogelijk zijn. Tot slot kun je besparen op je internetkosten door internet vergelijken. Dit kun je doen door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk naar wat jij nodig hebt aan snelheid. Is alleen een mobiel abonnement voldoende, dan hoef jij geen internet verbinding aan te vragen. Heb je meer nodig voor bijvoorbeeld het streamen van games? Dan is de Kabel of Glasvezel meer voor jou.