Smaakt je koffie niet lekker? 6 redenen én mogelijkheden tot verbetering!

Koffie: we kunnen niet zonder! Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat het bakje koffie heerlijk smaakt. Valt dit je vaak tegen? Er kunnen verschillende redenen zijn. Denk aan de koffiesoort en de bereidingswijze. Dít kan er aan de hand zijn en zo kun je het verbeteren – tijd om weer te gaan genieten van koffie.

Koffie is niet vers genoeg

Hoewel je koffiebonen best even kunt bewaren, smaken ze het lekkerst als ze vrij vers zijn! Doe je dus al heel lang met hetzelfde pakje of heb je het al lang geleden gekocht? Denk er dan eens aan om verse koffie in huis te halen. Dat kan voor een wereld van verschil zorgen! Bewaar de koffie ook op de juiste manier, zodat je er langer van kunt genieten. Een goed afgesloten verpakking is belangrijk, zoals een afgesloten blik.

Koffie is niet kwalitatief

Hoewel je niet per se premium koffie hoeft te kopen, kan het toch zo zijn dat de koffie die je in huis hebt niet kwalitatief genoeg is. Bij heel goedkope merken kan dat bijvoorbeeld het geval zijn. Probeer liever eens een ander merk uit. Zo is Segafredo geliefd! Het is sowieso aan te raden om van tijd tot tijd een ander merk te kiezen – zo kom je erachter wat jij eigenlijk het lekkerst vindt smaken.

Koffiemachine is niet meer goed

Zet je koffie met een koffiemachine? Helaas kan het na verloop van tijd zo zijn dat je machine z’n beste tijd heeft gehad. Wie weet is het nog mogelijk om ‘m een onderhoudsbeurt te geven! Anders kun je eraan denken om naar een nieuw, moderner apparaat te kijken.

Koffiemachine is vies

Voordat je direct een nieuw koffiezetapparaat gaat kopen: denk er eerst eens aan om het apparaat grondig schoon te maken. Viezigheid kan namelijk ook maken dat de goede smaak van koffie afneemt. Het is belangrijk om je apparaat te ontkalken. Spoel de boel ook regelmatig uit, zodat er geen resten blijven zitten.

Maling is onjuist

Let ook op de maling van de koffieboon: of je de bonen nu zelf maalt of al gemalen koopt. Fijn gemalen koffie smaakt vaak intenser, omdat er een groter oppervlakte in aanraking komt met het water. Dat vindt niet iedereen lekker! Je kunt daarom ook eens verschillende malingen uitproberen. Als je een koffiemolen in huis haalt, kun je de bonen zelf naar smaak malen.

Koffie blijft te lang warm

Als je de koffie te lang in het koffiezetapparaat laat zitten voordat je het in een beker schenkt, kan het zo zijn dat de koffie te heet is geworden op de warmhoudplaat. Hierdoor krijgt de koffie een bittere smaak, wat je wellicht niet bevalt. Je kunt de koffie beter sneller inschenken en opdrinken! Als je graag meerdere koppen koffie achter elkaar drinkt, is het een idee om vaker een verse pot te zetten, in plaats van de koffie lang te laten staan. Alles voor een lekkerder kopje koffie!