Uit welk land komt jouw favoriete wijn?

Heb jij een favoriete wijn? Of ben je iemand die misschien een voorkeur heeft voor rood of wit, of deze juist van de gelegenheid af laat hangen, maar verder niet heel veel wensen heeft als het om landen gaat? Veel mensen hebben al wijnen geprobeerd uit heel wat verschillende landen, en hebben zeker een favoriet ontwikkeld. Dat ze daarmee direct alle wijnen uit een land lekker vinden, lekkerder dan die uit een ander land, dat is echter te kort door de bocht gesteld. De ene Franse wijn is de andere niet, en ook Italiaanse wijnen laten zich lang niet altijd even goed met elkaar vergelijken.

Is het het land of de druif?

Natuurlijk is het prima om een favoriet wijnland te hebben! Ben jij dol op Italiaanse rode wijn, dan gaat niemand je vertellen dat dat niet goed is, en dat Franse rode wijn beter is. Welnee. Drink vooral lekker de wijn waar je het meest van geniet.

Wel kan het zo zijn dat je, zonder het zelf te weten, eigenlijk helemaal niet per se een voorkeur voor een land blijkt te hebben, maar eigenlijk voor een bepaalde druif. Veel druivenrassen worden namelijk in tal van verschillende wijnlanden gebruikt. De druif waar jouw favoriete rode wijn uit Italië van wordt gemaakt, vind je misschien ook wel in Frankrijk, Spanje of zelfs Chili, waar ze er ook wijn van maken. Om erachter te komen of jouw voorkeur uitgaat naar een land of eerder een bepaalde druif zal je, wat een pech, zoveel mogelijk wijnen moeten proeven. Pak in plaats van de Italiaanse rode wijn die je altijd drinkt eens een andere rode wijn uit dezelfde streek, maar van een andere druif. Hoe vind je deze proeven? Probeer vervolgens ook eens rode wijnen van dezelfde druif, maar uit een compleet ander gebied. Hoe bevallen deze je?

Er valt nog zoveel te ontdekken!

Door jezelf uit te dagen en wat minder te kijken naar het land van herkomst, maar juist ook wat meer aandacht te besteden aan het soort druif, ontdek je vaak wijnen waar je nog nooit van had gehoord. Misschien drink je al jaren de Franse wijn Bordeaux, maar ontdek je op deze manier dat er in bijvoorbeeld Californië wijn wordt gemaakt die je nóg lekkerder vindt.

Stel dus niet te snel dat je een favoriet wijnland hebt, om vervolgens alleen nog wijnen uit dat land te drinken. De smaak van een wijn wordt door veel meer factoren bepaald dan het land waar deze vandaan komt, net zoals niet iedere wijn uit een bepaald land dezelfde smaak zal hebben. Verleg je grenzen, en je zal wijnen ontdekken waar je nog nooit eerder aan had gedacht.