Waar vind je inspiratie voor leuke babynamen?

Komt er een baby aan? Dan wacht jou de belangrijke taak om een naam te bedenken. Een pittig klusje, want we hebben het hier wel over een naam die een mens, jouw kind, zijn of haar hele leven zal dragen. Het moet dus een goede zijn, eentje waar je kind je later dankbaar voor is. En eentje die je zelf ook echt mooi vindt. Namen zijn er in overvloed, zeker als je naast de Nederlandse ook alle internationale namen meeneemt. Maar waar vind je nu precies die ene waar je naar op zoek was?

Ga je bewust op zoek?

Ze zijn er al sinds mensenheugenis: boekjes of lijstjes met babynamen. Leuk om door te nemen wanneer je in verwachting bent, en zo inspiratie op te doen. Lang niet altijd vind je er precies de naam tussen die je zoekt, maar helpen ze je wel om wat meer een idee te krijgen van wat je mooi vindt en wat juist niet. Misschien merk je tijdens het doornemen van de lijstjes dat je vooral blij wordt van korte jongens namen, ook al stond er nog niet echt een ‘winnaar’ tussen. Dan kun je in ieder geval bewuster verder gaan zoeken.

Waar we vroeger boekjes met namen hadden, zijn dat tegenwoordig steeds vaker websites. En dat is handig, want in tegenstelling tot boekjes hebben zij onbeperkt de ruimte, en kunnen ze dus oneindig veel namen kwijt. Ook kunnen zij je goed op weg helpen, door namen op soort (bijvoorbeeld korte jongensnamen) aan te kunnen bieden, of je met zoekfuncties de perfecte naam te laten vinden. Bij veel namen vind je ook nog eens een uitleg qua herkomst, extra fijn.

Soms komt de inspiratie vanzelf

Bijna iedereen die een kindje verwacht gaat bewust op zoek naar een naam, of het nu aan het begin of juist aan het einde van de zoektocht is. Toch is het lang niet altijd een namenlijstje of website die uiteindelijk voor de inspiratie zorgt.

Je zal zien dat je, wanneer je in verwachting bent, ook veel bewuster naar namen gaat kijken. Bij vrijwel iedere naam die je hoort, zowel in je omgeving als bijvoorbeeld op tv, gaat denken ‘hm, vind ik dit een mooie naam?’. Zo hoor je misschien meisjes namen voorbijkomen waar je nog niet eerder aan gedacht had, en die helemaal je smaak zijn. Of ze vormen de basis van de naam die je uiteindelijk kiest, met een kleine, persoonlijke aanpassing. Je zal zien dat wanneer je een naam voor je kindje moet gaan uitzoeken, je vrijwel overal je inspiratie vandaan zal halen. Of je er nu bewust naar op zoek gaat of niet, die naam komt uiteindelijk altijd op je pad.