Zo kies je raamdecoratie

Wie nieuwe raamdecoratie gaat uitzoeken, staat voor een lastige keuze. Er zijn heel veel verschillende soorten raamdecoratie. Elk met eigen voor- en nadelen. Hoe kies je nou raamdecoratie uit voor je huis? 

Verduistering

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is of de raamdecoratie verduisterend moet zijn. Verduisterende raamdecoratie is handig als je de kamer heel donker wilt kunnen maken. Of als je wat extra isolatie voor je ramen wilt tijdens de koude wintermaanden. Er zijn verschillende soorten raamdecoratie in een verduisterende optie. Bijvoorbeeld verduisterende gordijnen, rolgordijnen, plisségordijnen en vouwgordijnen. Een jaloezie op maat maakt de kamer ook heel donker. Hoeft de raamdecoratie niet verduisterend te zijn, dan kun je voor (semi-)transparante raamdecoratie kiezen, zoals inbetweens.

functionaliteiten

Daarnaast is het belangrijk welke functionaliteiten de raamdecoratie moet hebben. Moet de raamdecoratie bijvoorbeeld waterbestendig zijn of moet je het gemakkelijk schoon kunnen maken? Dan is een aluminium jaloezie een goede keuze. Zoek je raamdecoratie voor lastige ramen, zoals draai-/kiepramen of glazen deuren? Zoek dan naar raamdecoratie die je op het kozijn kan monteren, zoals plisségordijnen. Als er kleine kinderen of dieren bij je wonen, is het ook belangrijk om daar rekening mee te houden. Zorg bijvoorbeeld dat ze niet bij de raamdecoratie kunnen en niet bekneld kunnen raken in de (bediening van) de raamdecoratie. Je kunt natuurlijk wel voor raamdecoratie kiezen met een bedieningskoord, maar neem dan een koordkikker. Je kunt het bedieningskoord daar dan aan binden, zodat kinderen of dieren er niet bij kunnen.

Stijl

Tot slot is het ook handig om rekening te houden met de stijl van de kamer. De raamdecoratie heeft veel invloed op de sfeer van een kamer. Het is daarom het mooiste als je raamdecoratie kiest die bij de rest van je interieur past. Heb je bijvoorbeeld een stoere of industriële stijl? Dan staan zwarte jaloezieën hier mooi bij. Bij een Scandinavisch interieur staat houten raamdecoratie mooi, maar je kunt ook voor een simplistisch rolgordijn gaan in een passende kleur. Gordijnen kunnen eigenlijk bij elke stijl, omdat ze in allerlei verschillende stoffen en kleuren verkrijgbaar zijn. Kies voor zware velours gordijnen bij een chique interieur of juiste lichte linnen gordijnen bij een landelijke woonstijl.