Wat is speciaal bier nou eigenlijk?

Weet jij het precieze verschil tussen bier en speciaal bier? En wat maakt speciaal bier dan eigenlijk zo speciaal? Dit is een vraag wat velen zichzelf afvragen. Daarom vonden wij het tijd om er eens een blog aan toe te wijden. In deze blog vertellen we je dus alle ins and outs over speciaal bier!

Speciaalbier versus pils 

Is er eigenlijk wel een verschil tussen pils en speciaalbier? Nou nee niet echt. Pils is de overkoepelende naam voor alle soorten speciaalbieren of te wel craft beer. Pils is al speciaal omdat het knap lastig is om een goede pils te brouwen. Daarom wagen veel microbrouwerijen zich er nog steeds niet aan. Een keertje een goede pils brouwen lukt nog wel, maar om steeds precies hetzelfde biertje te brouwen is een ander verhaal. Naast het moeilijke brouwproces zijn er nog heel veel andere verschillen tussen speciaal bieren en pils. En dat verschil komt door het gistingsproces. 

Gisting 

Pils is een ondergistende bier soort. Ondergistend betekent dat bij het brouwen van het bier de gist gedurende het gehele proces onder naar de bodem van de ton zakt. Daarom staat het ook wel beter bekend onder lage gisting. De temperaturen waarop het gistproces plaatsvindt ligt tussen de 4 en 12 graden. Terwijl er bij speciaalbieren een bovengisting gebruikt wordt. De temperaturen die hierbij komen kijken liggen tussen de 15 en 25 graden celsius. Een brouwerij kan zich beter onderscheiden met speciaalbier ten opzichte van pils. 

Prijs 

Toch zie je dat pils vaak goedkoper is dan speciaal bier. En nu vraag jij je vast af hoe dan nou kan. Het voordeel zit ‘m erin dat de brouwerij bij een ondergisting proces veel meer invloed kan uitoefenen. Het is namelijk minder bevattelijk voor bacteriën. Daarom kan ondergisting alleen op grote school. Pilsmerken zijn er vaak in grote omvang en die brouwerijen moeten het vooral van hun aantallen hebben. Speciaal biertjes worden vaak in kleine brouwerijen gebrouwen en daarom betaal je ook iets meer dan voor een pilsje. 

Van speciaalbieren heb je er wel tig

In vergelijking met pils heb je heel veel soorten speciaalbieren. En geen één is hetzelfde, want iedere brouwerij heeft zijn eigen recept. Toch kunnen we wel onderscheid maken in craft beer. Deze worden namelijk ingedeeld in verschillende types. Hele bekende soorten speciaal bier zijn bijvoorbeeld: 

 

  • IPA: Staat voor Indian Pale Ale en komt oorspronkelijk uit Engeland. Het leek even weggeweest maar ondertussen wordt het alweer razend populair. Een IPA heeft een extra hoppige en bittere smaak. 

  • Weizen: Weizen is toch echt wel iets anders dan een Belgisch wit biertje. Bij het brouwen wordt er een mout gebruikt die voor minimaal 50% uit tarwemout bestaat. Ook wordt er geen suiker toegepast wat bij een Belgisch witbiertje wel vaak het geval is. 

  • Tripel: Van een tripel moet je er niet teveel drinken want dit biertje bevat een extra hoog alcohol percentage. Ook is het nog een stuk bitterder en heeft het een moutige smaak. 

 

Wat is jouw favoriete speciaal bier? Laat het ons weten in de reacties!