Alles over palmolie

Het woord wordt vaak genoeg gehoord: palmolie. Al gaat het over de productie van het product of waar het allemaal in verwerkt zit, palmolie wordt wel genoemd. Het zal niet voor iedereen even duidelijk zijn wat palmolie nou eigenlijk is en waarin het te vinden is. Daarom heb ik deze blog geschreven!

Wat is het?

De eerste vraag om te beantwoorden, is toch wel what is palm oil? Palmolie is een plantaardige olie. Het wordt gemaakt van het vruchtvlees van de palmvrucht. Het vruchtvlees heeft een oranjerode kleur, waardoor palmolie ook diezelfde oranjerode kleur heeft.

Palmolie is, net zoals sojaolie, een goedkope oliesoort. Deze prijs is zo laag, omdat de productie van palmolie relatief goedkoop is. Er is een grote opbrengst van het product per hectare op goedkope grond. De relatief lage prijs is één van de reden dat veel consumenten het is hun producten stoppen. Daarentegen staat wel dat palmolie een hoger percentage verzadigd vet bevat dan andere oliesoorten. Wanneer iemand te veel verzadigd vet consumeert, wordt het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Het is dus wel belangrijk om te letten op hoeveel er geconsumeerd wordt.

De oliepalm, waar de palmvrucht aangroeit, groeit in een tropisch klimaat. Er zitten vaak honderden palmvruchten aan één tros. Een oliepalm levert ongeveer 3,6 ton vruchten per hectare, wat uitkomt op ongeveer 4000 liter olie. De vraag naar palmolie is erg groot, omdat het in zoveel producten te vinden is. Europa alleen al importeert ongeveer drie miljard liter palmolie per jaar. Hier zijn zeker veel oliepalmen voor nodig.

Waar zit het in?

Zoals eerder vernoemd zit palmolie is veel producten. Met ‘veel producten’ wordt dan ook wel veel producten bedoeld. Palmolie zit namelijk in ongeveer 60% van alle levensmiddelen. Niet alle deze producten zijn bedoeld om te eten. Palmolie zit namelijk, naast in eten, ook in verschillende cosmetica, verf, schoonmaakmiddelen en biodiesel. De reden hiervoor is de goedkope inkoopprijs en omdat het een natuurlijk alternatief is op aardolie.

Als het gaat om eten, zit palmolie ook in veel producten. Het is eigenlijk vrij moeilijk om boodschappen te doen zonder een product met palmolie te hebben. Palmolie zit in verschillende koek, chips, kruiden, margarine, sauzen, brood en broodbeleg en frituurolie. Palmolie zit in eten, omdat het geen eigen smaak heeft en dus niet in de weg komt van de smaak van het product. Daarnaast is het makkelijk bij de mengen en verbetert palmolie de smeerbaarheid van het product. Als laatst wordt het bij producten zoals pindakaas en andere notenpasta’s gedaan om te voorkomen dat de olie zich van de andere ingrediënten scheidt en naar boven drijft. Het is dan toch wel goed dat palmolie in deze producten is verwerkt.