dak van je tiny house afwerken

Je hebt de keuze gemaakt voor een duurzaam en uniek huis, je hebt ervoor gekozen om een tiny house te bouwen op een locatie waar normaal gesproken geen woning zou staan. Dit is een nobele en mooie keuze, het milieu zal je erg dankbaar zijn. Het bespaart je natuurlijk ook gewoon aardig wat geld. Het is nu natuurlijk wel belangrijk dat je tiny house goed gebouwd wordt. Dit is waar je aan moet denken bij het bouwen van het dak.

structuur

Allereerst moet de structuur van je tiny house op orde zijn, anders zul je überhaupt geen dak kunnen plaatsen. Alle grappen terzijde, zorg ervoor dat je bij het bouwen goed rekening houdt met het soort dak wat er vervolgens op gebouwd wordt. Het is een veelgemaakte beginnersfout om dit niet te doen. Zeker als je met prefab onderdelen werkt kan dit snel misgaan. De structuur bepaalt ook wat je aan isolatie kan doen voor het dak en welke dakbedekking je kunt gebruiken. Het is verstandig om voor een plat dak te gaan. Dit kan goedkoop goed afgewerkt worden.

dakbedekking

De dakbedekking is de eerste verdediging voor van je dak voor je huis naar de buitenwereld toe. Weer en wind zal eerst te maken krijgen met de dakbedekking. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg verschillende goedkope soorten dakbedekking beschikbaar die ook nog eens makkelijk aan te leggen zijn. EPDM dakbedekking is hier het populairste voorbeeld van. Bij de keuze voor een plat dak is het aanleggen van de dakbedekking het makkelijkst. Dakbedekking kan ook een belangrijke rol spelen in de isolatie van het dak.

dakrand

Allereerst zal de dakbedekking goed klem moeten gezet op het dak. Hiervoor worden daktrimmen gebruikt. Zonder een daktrim zal de dakbedekking zo van je dak waaien! Dit moet natuurlijk koste wat kost vermeden worden. Een daktrim helpt ook bij de isolatie van het huis. Hiernaast kun je denken aan een dakrand. Een dakrond met bijvoorbeeld een dakgoot kan helpen bij de afvoer van regenwater en kan helpen bij de isolatie.

Isolatie

We hebben al enkele onderdelen van het dak besproken die helpen bij de isolatie in het dak. Het is voor het dak belangrijk dat je niet te makkelijk denkt over de isolatie. Met veel verbindingspunten kan veel warmte verloren gaan. Zorg ervoor dat je de hoeken van het dak ook goed afwerkt qua isolatie. Isolatiemateriaal kan hier soms moeilijk aangebracht worden. Als je zoals eerder genoemd goed na hebt gedacht over de structuur van het dak en hier rekening mee hebt gehouden zal het echter geen probleem zijn om je dak top te isoleren!