Een poké bowl rijst zelf maken
Een pokebowl rijst komt van origine uit Hawaï. Dit gerecht werd traditioneel gemaakt door vissers. Een gedeelte van de vangst van de tonijn of octopus wordt gecombineerd met zeewier en zoete uien. Door Japanse immigranten werd dit geserveerd in een kom met rijst, sojasaus en sesamolie. Tegenwoordig zijn poké bowls een wereldwijde hit en er zijn vele varianten van verkrijgbaar. Naast vis vind je tegenwoordig ook veel vegetarische varianten en tevens varianten met vlees. De basis is een rijst die rondkorrelig is en lekker kleverig. Dit wordt gemengd met een azijnmengsel en dient als de basis van iedere poké bowl.
Verschillende varianten van een poké bowl
Er zijn vele mogelijkheden met een poké bowl. Je kan bijvoorbeeld kiezen als basis voor een soort verse vis of zeevruchten zoals zalm, tonijn of garnalen. Als je geen verse vis in huis hebt kan je ook kiezen voor een blikje tonijn of zalm. Dit valt vervolgens heel goed te combineren met gepekelde groenten en gember. Gember voor sushi kan je er ook prima in verwerken. Daarnaast kan je er nog allerlei soorten rauwe groente aan toevoegen zoals radijsjes, komkommer, tomaten of avocado. Edamame boontjes doen het ook altijd goed als smaakmaker in een poké bowl. Als je liever geroosterde groenten eet dan zijn bijvoorbeeld paksoi, aubergine, bimi of courgette goed te doen.
Andere toevoegingen voor je poké bowl
Andere toevoegingen waar je aan kan denken voor een poké bowl zijn noten. Amandelen, pinda’s of cashewnoten zijn goede smaakmakers. Krokante nori, pompoen of een zeewiersalade valt er ook goed in te verwerken. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld wasabimayonaise of teriyaki in je bowl te mengen. Dit geeft een pittig randje aan je gezonde poké bowl. Als je vegetariër bent dan kan je er ook gerust tofu in verwerken. Mango of andere soorten fruit zijn ook erg goed te combineren met de rijst in een poké bowl.
Poké bowl met vlees
Als je besluit om een poké bowl met vlees te maken dan kan je ervoor kiezen om koude kip, vlees of eend als basis te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld erg lekker te combineren met een venkelsalade of andere groenten zoals rauwe wortel. Gerookte eendenborst is bijvoorbeeld ook erg lekker met een sinaasappeldressing. Kip kan je op verschillende manieren gebruiken zoals een crispy gebakken kipfilet die je in reepjes snijdt of gewoon een koude gerookte kip die je eraan toevoegt. Vervolgens zijn bosuitjes of verschillende verse kruiden ideaal om het mooi af te maken. Ook hierbij doet bijvoorbeeld een pittige sriracha- of wasabimayonaise het erg goed om er een pikant toontje aan te geven. Als vegetariër zijnde kan je ook kiezen voor vegagehakt of vegaspekreepjes als je toch dat vleesgevoel nastreeft. Uiteraard kan je dit ook doen voor een dagje zonder vlees en als je geen zin hebt in vis.