Feestdagen

In ons land kennen we gedurende het jaar aardig wat feestdagen waar we in veel gevallen ook vrije dagen voor krijgen. Het jaar begint traditiegetrouw op 1 januari met Nieuwjaarsdag. De dag dat alle tellers weer op nul staan en er een nieuw jaar gaat beginnen. Het is ook de dag dat je langsgaat bij familie en vrienden om ze het allerbeste voor het nieuwe jaar te wensen. Vervolgens volgt het Paasfeest in de maand Maart of April. De 2e paasdag is voor veel werkende mensen een extra vrije dag. 27 April vieren we koningsdag en 5 mei bevrijdingsdag. De avond ervoor op 4 mei hebben we eerst stilgestaan bij de slachtoffers die er gevallen zijn en voor onze vrijheid hebben gezorgd. Vervolgens vieren we in Mei en Juni Hemelvaartsdag en Pinksteren. Voor velen misschien de wat minder bekende gebeurtenissen maar jaarlijks staan we hier bij stil.

De Decemberfeesten

Na de Junimaand is het wat betreft de Nationale feestdagen een tijdje stil maar het hoogtepunt voor velen is toch nog steeds de Decembermaand. We starten natuurlijk mat pakjesavond om de verjaardag van Sinterklaas te vieren. Ook bedrijven vieren dit vaak uitgebreid met hun personeel. Ze beginnen al vroeg met speculaaspoppen bestellen. Ook een chocoladeletter voor personeel is een populair geschenk in de Decembermaand. Nadat de Sint ons land weer heeft verlaten kunnen de voorbereidingen voor het Kerstfeest gaan beginnen. Het uitzoeken van de cadeaus, de voorbereidingen voor het kerstdiner en het opzetten van de kerstboom is voor velen een drukke bezigheid in deze tijd van het jaar. En uiteindelijk sluiten we het jaar af op oudjaarsavond. Met oliebollen en lekkere hapjes en drankjes kijken we dan terug op weer een jaar wat voorbij is gegaan. En de dag erna begint alles weer opnieuw.

Feesten in het Buitenland

Veel van de eerder genoemde feesten worden ook in de landen om ons heen op dezelfde dagen gevierd. In veel landen wordt op 6 januari Driekoningen gevierd. Op 1 mei gaan in veel landen de mensen de straat op om de dag van de arbeid te vieren. In Italië vieren ze op 2 Juni hun Nationale feestdag. In Frankrijk is dat 14 juli waarbij er dan een militaire parade over de Champs Elysées trekt. Onze Zuiderburen vieren hun Nationale feestdag op 21 juli. In de Katholieke landen wordt 1 November stilgestaan bij Allerheiligen. Gedurende het jaar zijn er dus overal te wereld veel feest en gedenkdagen.