Festivalzomer 2020

De festivalzomer van 2020 is heel ander uitgepakt daar vooraf de planning was. Al jaren lang groeit het aantal festivals razendsnel. Het aanbod van dag festivals en weekend festivals is enorm en de bezoeker weet bijna niet meer welke hij moet kiezen. Toen het virus COVID-19 wereldwijd voor velen lockdowns en festival annuleringen zorde stond ineens de gehele festivalbranche op z’n kop. Vele festivals in Nederland zijn niet doorgegaan dit seizoen. Meestal is er gekozen voor de oplossing doorschuiven naar volgend jaar. Als de bezoeker het hiermee eens is dan wordt het festivalkaartje automatisch verlengd tot volgend jaar. Wanneer de bezoeker liever niet volgend jaar naar het festival gaat dan heeft deze recht op het terugvragen van het aankoopbedrag. De financiële klap in de branche is groot en de eerste ontslagen in de branche zijn al gevallen. Poppodium Paradiso heeft al aangekondigd met een reorganisatie bezig te zijn. Het is aannemelijk dat er nog meer partijen in de sector zijn die door het coronavirus drastische maatregelen moeten nemen. Zeker als er nog een tweede golf met besmettingen aankomt.

Financiële steun voor Evenementen, Kunst en Cultuur

Alle soorten evenementen kampen met financiële tegenvallers door de huidige maatregelen. Om de sector te helpen stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap 300 miljoen euro beschikbaar. De Cultuur Opstart Lening stelt organisaties in staat te investeren in producties, programma's, projecten en producten, zodat zij weer inkomsten kunnen verwerven. 

Smartdrugs

In de festival scene komt het gebruik van smartdrugs voor. Hieronder vallen middelen die in smartshops verkocht worden zoals truffels en poppers. Mensen die vaak naar festivals gaan en daarbij smartdrugs gebruiken kunnen er verslaafd aan raken. Zo’n verslaving kan in de corona crisis erg vervelend en eenzaam zijn. Als je hulp zoekt bij een verslaving is online therapie een laagdrempelige manier om met een professionele hulpverlener in contact te komen en aan de slag te gaan om samen aan je verslaving te werken.