Het Onlinewoordenboek Van Dale

Het stond verplicht op bijna iedere schoolboeken lijst. Een woordenboek Nederlands van Van Dale. Voor definities van woorden, maar ook voor spelling was het woordenboek je grootste vriend. Op verschillende examens mochten we het boekje gebruiken voor definities. Dit heeft mij meerdere keren gered van een onvoldoende. Inmiddels leven we in een digitaal tijdperk en is het Van Dale woordenboek met zijn tijd meegegaan. Je kan altijd en overal online definities opzoeken op vandale.nl. 

Vergroot je woordenschat door definities op te zoeken 

Een vriend tijdens mijn studie stond bekend als de man die altijd en overal feitjes over wist te vertellen. Zo wist hij bijvoorbeeld opeens te vertellen dat aanstekers eerder zijn uitgevonden dan lucifers of dat er jaarlijks meer mensen stierven aan kokosnoten dan door haaienbeten. Meestal wist hij het ook nog is zo te vertellen dat het perfect aansloot op de inhoud van het gesprek. Het leek wel alsof het een soort gave was. Daarnaast wist hij van heel veel onbekende woorden de definitie te vertellen. Zo wist hij te vertellen dat het Baader-Meinhof fenomeen betekent dat wanneer je een nieuwe merknaam leert het in de periode daarna opeens lijkt alsof je dat merk steeds vaker tegenkomt, terwijl je het daarvoor nog nooit was tegengekomen. Ook toen we het woord discrepantie voor het eerst hoorde in de collegebanken wist hij direct dat het een ander woord voor tegenstrijdigheid was. Veel van deze kennis haalde hij uit zijn woordenboek. Wanneer hij iemand een woord hoorde gebruiken waarvan hij niet wist wat het was ging hij het altijd opzoeken in zijn woordenboek. Deze natuurlijke nieuwsgierigheid heeft hem uiteindelijk veel algemene kennis opgeleverd. Misschien denk je, waarom zou ik zoveel onnodige dingen willen weten?, maar veel van deze informatie is niet onnodig en kan later juist goed van pas komen. Algemene kennis is in de eenentwintigste eeuw alleen maar belangrijker geworden. 

Alle definities binnen één zoekopdracht

Toen ik nog op de studie zat ging het opzoeken van een definitie via het woordenboekje. Maar vandaag de dag zijn alle definities slechts een zoekopdracht verwijderd. Kennis is collectief bezit geworden waar iedereen altijd en overal toegang tot heeft. Hetzelfde Van Dale woordenboekje is omgezet naar een digitale definitie bibliotheek op vandale.nl. Wees dus nooit meer onwetend over wat een bepaald woord betekent en zoek de definitie online op. Van Dale heeft ook een app die beschikbaar is in de App Store en in Google Play. Altijd een woordenboek in je broekzak!