Minderen met suiker #challenge

Ik ben een echte zoetekauw. Meestal heb ik mijn suikerinname redelijk onder controle, maar ik moet eerlijk toegeven: sinds de Corona maatregelen zit ik alleen maar thuis en heb ik erg veel moeite om van alle zoete lekkernijen af te blijven. Mijn favorieten zijn chocoladekoekjes, pure chocoladerepen, zure snoepjes en drop. Normaal gesproken zit ik de hele dag op kantoor en kan ik mijzelf goed beschermen door ‘s ochtends de keuze te maken geen snoep of koek mee te nemen naar werk. Echter, nu ik de hele dag door thuis zit moet ik deze keuze meerdere keren per dag maken. En ja, ik ben zwak: 9 van de 10 keer geef ik mijzelf inderdaad gewoon toestemming om het lekkers weer uit de kast te pakken en mezelf tegoed doen aan al deze heerlijkheden vol suiker. Online zie ik iedereen bezig zijn met van allerlei challenges. Het is de hoogste tijd dus om voor mijzelf ook een challenge op te stellen. Ik ga minderen met suiker! Lees snel verder voor mijn plan van aanpak.

Strategisch boodschappen doen

De uitdaging begint natuurlijk met het niet meer in huis halen van al deze verleidingen vol met suiker. Ik moet dus overduidelijk starten met het meer gedisciplineerd boodschappen doen. Deze huidige crisis is daarvoor het uitgelezen moment. Waar ik normaal gesproken dagelijks de supermarkt bezoek, doe ik nu éénmaal per week zeer uitgebreid boodschappen of bestel ik bij een online supermarkt die de weekboodschappen bij mij thuisbezorgd. Mijn strategie voor het doen van boodschappen is om een extreem gedetailleerde boodschappenlijst op te stellen. Eerder ging ik naar de supermarkt met een vaag idee van een recept in mijn achterhoofd, waardoor ik altijd met onnodige zaken thuis kwam. Nu ga ik lijstjes maken met de exacte producten, aantallen en zelfs merken die ik wil kopen. Afstrepen werkt altijd erg lekker en geeft een goed gevoel. Hopelijk hoef ik dat goede gevoel dan niet meer te zoeken in het eten van chocolade.

Alternatief vinden

Iets anders wat mij erg behulpzaam lijkt is om alternatieven in huis te halen voor het moment dat ik een sugar craving krijg. Mijn huisgenoot en ik roken soms wel eens een jointje in de avond. Hoewel dit heerlijk is om te ontspannen van een zware dag, volgt hierna natuurlijk altijd een vreetbui. Alles met suiker wordt dan uit de kast getrokken. Dat heb ik nu niet meer in huis, dus zorg ik voor een alternatief. Wortels met hummus verzadigen een verlangen naar chips en één blokje extreem pure chocolade per avond dient als zoete snack met veel minder suiker. Waarschuwing: blowen is natuurlijk nooit een oplossing voor problemen. Heb jij een weed verslaving of wil je meer informatie? Zoek dan hulp. Verslavingszorg staat atlijd voor je klaar.