Onverzekerd naar de tandarts, mag dat?

Stel: je bent niet verzekerd. Mag je dan toch zomaar naar de tandarts? En hoe zit het met andere medische dienstverleners, zoals de huisarts, het ziekenhuis of de fysiotherapeut? Mag je daar binnenlopen zonder dat je verzekerd bent?

Iedereen is verplicht verzekerd

Helemaal onverzekerd tegen medische kosten, dat zou in Nederland niemand moeten zijn. Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder is namelijk wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dat mag bij een zorgverzekeraar naar keuze, maar wat er wordt vergoed, wordt door de overheid bepaald. Deze is namelijk degene die deze basisverzekering in het leven heeft geroepen, en ook degene die jaarlijks bepaalt welke kosten erdoor gedekt worden. Voor kinderen onder de 18 geldt dat zij gratis mee zijn verzekerd via hun ouders.

Vanuit het basispakket worden diverse kosten vergoed. De huisarts is daar een heel belangrijke van. Daar kun je door deze verzekering altijd zonder zorgen naar binnen lopen, zonder dat je hoeft te vrezen voor een hoge rekening. Deze kosten worden namelijk altijd vergoed.

Onverzekerd het ziekenhuis of de huisartsenpraktijk binnenlopen, daar is door deze wettelijk verplichte verzekering dus eigenlijk nooit sprake van. Maar wist je dat de basisverzekering lang niet alle medische kosten dekt? Een bezoekje aan de tandarts of de fysio valt er bijvoorbeeld buiten. Kun je daar dan nog wel terecht, ook al heb je geen aanvullende verzekering?

Niet verzekerd voor de tandarts of fysiotherapeut?

Voor de huisarts en bijvoorbeeld bezoekjes aan het ziekenhuis is in principe iedereen verzekerd. Voor de tandarts en de fysio is dat niet het geval. Deze vallen buiten het basispakket. Wil je dat je kosten vergoed worden, dan zal je een aanvullende verzekering af moeten sluiten. Hier betaal je maandelijks een premie voor, die best fors kan zijn, zodat ook deze kosten vergoed worden. Maar als je er nu voor kiest om dat niet te doen? Kun je dan nog steeds gewoon naar de tandarts of de fysio?

Ja, dat kan. Je bent namelijk niet verplicht hiervoor een verzekering af te sluiten. Wat je wel verplicht bent, is ervoor zorgen dat de rekeningen die zij je sturen betaald worden. Het maakt een zorgverlener niet uit wie ze betaalt, of jij dat nu bent of een verzekeraar, als ze maar betaald worden. De kans is groot dat je hier, als je onverzekerd binnenwandelt ook op gewezen zal worden, of zelfs gevraagd wordt om ter plekke te betalen. Houd hier rekening mee. De zorg is nu eenmaal niet gratis, en kies je ervoor om je niet aanvullend te verzekeren, dan zal je zelf netjes de rekeningen moeten betalen als je toch kosten maakt.