Genieten van de Turkse cultuur

Behalve de oh-zo-bekende resorts waar zonaanbidders hun hart op kunnen halen, heeft Turkije veel en veel meer te bieden. Zo heb je er geweldige natuur, lekker eten, ontspanning en avontuur. Het is een onwijs divers land met ontzettend beleefde inwoners. In dit blog worden een aantal redenen behandeld waarom jij dit jaar een paar vliegtickets Turkije moet boeken!

Landschappen waarvan je versteld staat

Als je van een mooie omgeving houdt ben jij helemaal op jouw plek in Turkije. Zowel de steden als de buitenwijken en nóg verder naar buiten kan je genieten van geweldige landschappen. Heb je bijvoorbeeld als een van Cappadocië gehoord? Dit is een geweldige omgeving waar nomaden een paar duizend jaar geleden in grotten woorden die door een vulkanische uitbarsting zijn gecreëerd. Veel mensen kiezen ervoor om deze plek via een luchtballonvaart te bekijken, maar je kunt ook de ondergrondse steden zelf bekijken op de grond. Het is allemaal even wonderbaarlijk!

En niet alleen de landschappen maar ook steden zijn geweldig om te verkennen. Ankara, Istanbul, Nemrut Dagi en ga zo maar door. Het zijn allemaal unieke plekken waar je waanzinnige herinneringen zult over houden.

Het Turkse eten

Wij zouden Sugarless niet zijn als we niet ook belang hechten aan de heerlijke Turkse keuken. Laten we beginnen met een van de meest bekende gerechten zonder suiker: Mezze! Het is eigenlijk een voorgerecht, maar zeker de moeite waard om eens te proberen. Je kunt het gerecht wellicht het beste omschrijven als de Turkse variant van tapas. Het bestaat namelijk uit verschillende hapjes, waardoor je veel verschillende gerechten in één keer kunt proven.

Een ander gerecht waar weinig suiker in zit is Börek. In Nederland heb je het misschien wel eens voorbij zien komen, maar in Turkije eet je het natuurlijk zoals het bedoeld is. Börek is filodeeg (bladerdeeg maar dan wat dunner) en dit wordt dan gevuld met kaas, spinazie of gehakt. Je komt hier en daar ook nog andere smaakcombinaties tegen hoor!

Als laatste gerecht behandelen we dolma. Dit ken je misschien wel van hier in Nederland. Je kunt ze vers in een Turkse winkel of op de Bazaar krijgen. Ze worden veelal in blikjes verkocht, dus als je de kans krijgt om ze vers te eten, pak deze dan ook. Dolma zijn van origine wijnbladeren die zijn gevuld met rijst en kruiden. Deze smaak variant is dan ook het meest bekend. In Turkije kom je ook wel eens dolma tegen dat gevuld is met gehakt of groenten. Je kunt ze heerlijk eten als tussendoortje of onderdeel van de Mezze.