Zorgverzekering kiezen: waar moet je op letten?

Om een gezond en vitaal leven te kunnen leiden, is het belangrijk om jezelf te voorzien van de juiste zorg wanneer jij deze nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een been breken tijdens het sporten of last krijgen van blessures door slijtage. De zorgkosten kunnen hier flink bij oplopen – al helemaal wanneer je onvoldoende verzekerd bent. Het is daarom verstandig om een goede zorgverzekering voor jezelf te regelen. Maar waar moet je precies op letten bij het kiezen van de juiste zorgverzekering? Wij zetten de belangrijkste punten hier voor je op een rij.

Kies de juiste basisverzekering

Een zorgverzekering kiezen begint bij de basis. Iedereen die in Nederland woont of werkt moet namelijk verplicht een basisverzekering afsluiten. Hiermee kun je terecht bij de huisarts en het ziekenhuis wanneer je medische zorg nodig hebt. Om de zorgkosten die je hier maakt te dekken, sluit je een ziektekostenverzekering af die past bij de zorg die jij nodig denkt te hebben.

Je kunt kiezen uit verschillende vormen, zoals een naturapolis of een restitutiepolis. Met een natura zorgverzekering kun je terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Ga jij naar een andere zorgverlener, dan betaal je minstens een deel van de zorgkosten zelf. Met een restitutiepolis heb je vrije keuze naar welke zorgaanbieder je gaat.

Kijk naar extra pakketten

Naast de standaard dekking uit de basisverzekering kan het soms gebeuren dat je extra zorg nodig hebt. Hiervoor betaal je dan natuurlijk ook extra zorgkosten. Bijvoorbeeld wanneer je door een blessure behoefte hebt aan behandeling door een fysiotherapeut. Met een aanvullende module krijg je een aantal bezoeken aan de fysiotherapeut vergoed. Ook kun je een aanvullende verzekering krijgen voor alternatieve zorg of medische zorg op vakantie.

Draag jij een bril of contactlenzen? Zelfs hier kun je een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Op die manier krijg je een deel van de kosten voor een nieuwe bril of lenzen terug. Ook is het slim om regelmatig de sterkte van jouw bril na te laten kijken door een opticien, zodat je zeker weet dat je nog steeds de juiste sterkte draagt.

Denk ook aan tandzorg

De periodieke controle bij de tandarts valt ook onder medische zorg. Tandzorg zit voor volwassenen echter niet in het basispakket inbegrepen. Hiervoor sluit je een aanvullende tandartsverzekering af, waarmee de kosten voor tandzorg tot een bepaald bedrag per jaar worden vergoed.

Check de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar om precies te lezen wat er allemaal onder de dekking valt van jouw basisverzekering en tandartsverzekering, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.